Pon: 09-15h / Sri: 14-17h / Pet: 09-15h
murid@murid.hr
Kontakt
MURID logo

Što su razvojni miljokazi i zašto su nam važni?

Svaki roditelj se ponekad zapita razvija li se njegovo dijete u skladu s dobi. Kako bi dobili odgovor na to pitanje, poželjno je imati uvid u razvojni kalendar tipičnog razvoja djeteta.

U razvojnom kalendaru možemo vidjeti razvojne miljokaze koji predstavljaju set funkcionalnih vještina koje većina djece može izvesti u određenom rasponu kronološke dobi. Roditelji ih lako prepoznaju u njihovu ponašanju (npr. prvi korak, prva riječ, crtanje kvadrata).

Opis ponašanja ili vještina koju većina djece u navedenoj dobi pokazuje pomaže nam u praćenju razvojnog napretka djeteta.

Razvojne miljokaze možemo podijeliti u nekoliko područja: 

  1. Razvoj (grube i fine) motorike
  2. Kognitivni/spoznajni razvoj
  3. Socio-emocionalni razvoj
  4. Komunikacijski i jezično-govorni razvoj.

Iako svaki miljokaz ima svoje dobne okvire, trenutak u kojem se određena vještina ili sposobnost kod pojedinog djeteta pojavila može varirati jer se svako dijete razvija svojim tempom. Ipak, poznavanje razvojnih miljokaza može pomoći u lakšem prepoznavanju znakova da se dijete ne razvija kako se očekuje, odnosno utvrđivanju postoji li razlog za zabrinutost zbog djetetovog razvoja ili ne.

Kada član obitelji posumnja ili prepozna da dijete ne doseže neke važne miljokaze kao što se očekuje, predlaže se učiniti razvojni probir. Obitelj može razgovarati s djetetovim liječnikom opće medicine/pedijatrom ili se obratiti nekoj ustanovi/instituciji ili organizaciji specijaliziranoj za stručnu podršku obiteljima djece razvojnim i socijalnim rizicima u ranoj dobi.

Što se ranije prepozna i otkrije kašnjenje ili teškoća u razvoju, to se može ranije pružiti adekvatna podrška obitelji i djetetu, uz koju će dijete učiti i razvijati se što je više moguće.

👷

Postanite MURID graditelj

Pridružite se preko 150 građana i organizacija koji nam pomažu graditi novi Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID