MURID PRIČE: “Edukacijom sam osposobljena za planiranje i provođenje terapije senzorne integracije. Time je našoj djeci u MURID-u omogućena terapija senzorne integracije.” – Dora Stojko

U organizaciji Akademije za razvojnu rehabilitaciju i u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Silver, održano je usavršavanje Senzorne integracije prema Ayres® u rehabilitaciji djece. Ovo stručno usavršavanje je utemeljeno u Hrvatskoj u suradnji sa stručnjacima Gesellschaft für Sensorische Integration – Jean Ayres Deutschland GSID®.

Jedna od polaznica je bila naša Dora Stojko koju smo pitali par pitanja o ovom važnom usavršavanju.

Zašto je senzorna integracija važna?

Od samog rođenja (a i prije, još u majčinom trbuhu), konstantno zaprimamo različite senzorne informacije (npr. dijete rođeno vaginalnim putem zaprima jaki taktilni i proprioceptivni podražaj). Svatko od nas ima 7 sustava osjetila (vestibularni, proprioceptivni, taktilni, vizualni, auditivni, gustatorni, olfaktorni) uz jedno unutarnje osjetilo (interocepciju) kao 8. osjetilo. Za zdrav neurokognitivni razvoj potrebni su različiti poticaji svakog od navedenih sustava.

Ayres senzorna integracija je znanstveno utemeljen i međunarodno priznat terapijski pristup, kojeg je utemeljila američka radna terapeutkinja Dr. A. Jean Ayres. Ona definira senzornu integraciju kao proces organizacije senzornog unosa da bi mozak stvarao svrhovitu reakciju tijela te primjerenu percepciju, osjećaje i misli.

Ono što dijete doživljava sluhom, vidom, opipom, okusom, mirisom, pritiskom i podražajem tijela odgovorno je za to kako se ponaša i osjeća. Neizmjerno mnogo podražaja i senzornih informacija pristiže u naš mozak svakog trenutka, a mozak sve te informacije i osjete mora organizirati kako bi se dijete normalno kretalo, učilo i ponašalo. Ovaj proces se odvija neprestano i nismo ga svjesni dokle god sve funkcionira uredno. Kod poremećaja senzorne integracije dolazi do poteškoća u percepciji, ponašanju i učenju. Prema Ayres, poremećaj senzoričke integracije je kao ‘’prometni kaos ili gužva’’ koji ometaju određene dijelove mozga da na primjeren način zaprime i obrade senzorne informacije.

Kakva je to edukacija?

U organizaciji Akademije za razvojnu rehabilitaciju i u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Silver, održano je usavršavanje Senzorne integracije prema Ayres® u rehabilitaciji djece. Ovo stručno usavršavanje je utemeljeno u Hrvatskoj u suradnji sa stručnjacima Gesellschaft für Sensorische Integration – Jean Ayres Deutschland GSID®.

Edukacija se sastojala od 8 modula koji su se održavali kroz 2023. i 2024. godinu. Stručno usavršavanje je održala Mihaela Grubišić, SIAT® instruktorica s dugogodišnjim iskustvom u terapiji senzorne integracije. Tijekom edukacije, usvajala sam nova znanja i vještine kroz teorijski i praktičan rad u Centru za rehabilitaciju Silver te osobnim angažmanom u Centru MURID.

Ovo stručno usavršavanje te opremanje senzorne dvorane je podržao UNICEF HRVATSKA s ciljem veće dostupnosti poticanja dječjeg razvoja kroz ASI pristup senzorne integracije.

Kako će ti to koristiti u karijeri i /ili u tvom radu u MURID-u?

Dob do 7. godine života, naziva se razdoblje senzomotoričkog razvoja, a upravo je to populacija kojoj pružamo podršku u Centru MURID. U tom ranom periodu života razvija se preko 70% živčanih veza u mozgu, stoga je to razdoblje najznačajnije za stvaranje osnova za kasniji razvoj sposobnosti. Iz tog razloga, jako je važno da okruženje djetetova odrastanja bude u funkciji učenja kroz igru.

Ovom edukacijom sam osposobljena za planiranje i provođenje terapije senzorne integracije prema Ayres®, a samim tim je i našoj djeci u Centru MURID omogućena terapija senzorne integracije. Teškoće senzorne obrade javljaju se kod djece s različitim razvojnim teškoćama s kojima se susrećemo u Centru MURID (poremećaj pažnje i hiperaktivnosti, poremećaj socijalne komunikacije, intelektualne teškoće, motoričke teškoće, poremećaj iz spektra autizma, specifične teškoće u učenju itd.) i onih neurotipičnog razvoja.

Terapija senzorne integracije se u Centru MURID provodi u posebno opremljenoj dvorani prema načelima vjerodostojnosti – Ayres Sensory Integration ASI® Fidelity Measure. Prostor sadrži sprave i igračke namijenjene poticanju senzomotoričkog razvoja djeteta i savladavanju senzoričkih iskustava. Stimulacijom osjetila osnažujemo djetetov emocionalni, motorički i kognitivni razvoj, razvijamo komunikacijske vještine te potičemo samoregulaciju. Kad su djetetova osjetila u skladu, prorjeđuju se nepoželjna ponašanja i otvara se put za učenje novih vještina.

__

Ova priča jedna je od puno priča koje možemo pričati uz tvoju pomoć!