MURIDov Blog

1. Kako izaći na kraj s teškoćama u ponašanju djetetaZa svako POŽELJNO PONAŠANJE ne štedite pohvale, nagrade i podršku riječima i govorom tijela. Pokažite svom djetetu da je NAJVAŽNIJE upravo u tom trenutku !!!
2. Na neprimjereno ponašanje NE REAGIRAJTE, ignorirajte ga, izbjegavajte blizak tjelesni kontakt s djetetom, udaljite se iz vidokruga djeteta ...
3. „PREUSMJERAVAJTE“ dijete iz nepoželjnog ponašanja nudeći mu zamjenu, nešto vrlo motivirajuće za dijete a prihvatljivo za vas („Hajde da skačemo!“ umjesto besciljnog lutanja prostorom)
4. REAGIRAJTE NA PRVE ZNAKOVE NEPRILAGOĐENOG PONAŠANJA: preduhitrite ispadaj nuđenjem poželjnog ponašanja (prigrlite ga, pomazite, prije nego vas ogrebe)
5. PROMIJENITE PROSTOR (šireći ga ili ograničavajući) ili pak preuredite okolinu (zvukom, slikom, materijalima) prateći reakcije djeteta
6. PONUDITE NOVU AKTIVNOST (novi redoslijed, pravila) prateći promjene interesa („Ne želiš crtati, idemo onda pjevati“)
7. Kad god je to moguće, IZBJEGAVAJTE SVE ŠTO IZAZIVA OTPOR ILI BIJES (pretjerano senzorno izlaganje, naglo odvajanje od osobe koja pruža sigurnost, iznenadne promjene okruženja, situacije lošeg zdravstvenog stanja, neprimjereno kažnjavanje, doživljaj zapostavljenosti, neprimjereni zahtjevi u odnosu na mogućnosti djeteta)
8. OSVIJESTITE OSJEĆAJE I POTREBE („Sada si ljut jer ne možeš kako želiš.“; „Teško ti je...“; „Pokušajmo zajedno.“). Ako su ljutnja i bijes izuzetno jaki, dozvolite mu da ih „istrese“ na dozvoljenom mjestu („Možeš da vrištiš i skačeš u svojoj sobi.“ ili „Udaraj po jastucima!)
9. Direktnim zahtjevom „NE“, pri čemu ne vičete na dijete, već vrlo kratko i odrešito, jasnim tjelesnim stavom, dodirom, kontrolom pokreta i kontaktom, PREKINETE PONAŠANJE OPASNO za dijete i okolinu. Jasno definirajte nekoliko osnovnih zabrana i budite dosljedni u njima.
10. Izbjegavajte fizičko kažnjavanje. Koliko god „nježno“ bilo ono je bolno i za dijete i za onog koji kažnjava. Gledajući dugoročno, ono je neefikasno jer NE UČITE DIJETE KAKO SE NE TREBA PONAŠATI, svojim primjerom i ponašanjem POKAŽITE KAKO SE TREBA PONAŠATI a da se ne upotrebljava fizičko kažnjavanje. Tako kod djeteta izazivate strah koji rezultira zamjenom problemskog ponašanja nekim drugim nepoželjnim ponašanjem.
11. Kada niste u stanju da izađete na kraj sa određenim ponašanjem OBRATITE SE STRUČNJAKU, napravite funkcionalnu analizu ponašanja i spremno slušajte upute i izvedbu plana promjene ponašanja!!!
MURID TIM

Financijeri

Ministarstvo socijalne politike i mladih
Medimurska zupanija
Grad cakovec

Naš kontakt

Sjedište MURID-a
adresa:
J. Kozarca 1, Čakovec
telefon:

091/251-6044

OIB: 50023860456,
MB: 2747766,

DONACIJE
ŽIRO-RAČUN: 2360000-1102278063, ZaBa
IBAN: HR9423600001102278063

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.