MURIDov Blog

carape th21.03. svake godine obilježava se Svjetski dan sindroma Down. Zašto 21.03.? Ovaj datum simbolički predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Down sindromom. Down sindrom jedan je od najučestalijih genetskih poremećaja, a procjenjuje se da u Hrvatskoj danas živi oko 1600 osoba rođenih s ovim sindromom. Javlja se u svim rasnim skupinama i može se pojaviti u bilo kojoj obitelji bez obzira na ekonomsku situaciju, način života i zdravstveno stanje roditelja.

Život osoba s Down sindromom u zadnjih se 20 godina znatno poboljšao. Napredak u medicinskoj skrbi, obrazovanju i socijalnom prihvaćanju stvorili su osobama s Down sindromom mogućnosti za napredak, učenje i aktivno uključivanje u zajednicu. Rana intervencija ima izuzetno važnu ulogu u razvoju djeteta sa sindromom Down. Poticanje motoričkog, kognitivnog, mentalnog, spoznajnog i socio-emocionalnog razvoja u periodu kada se razvija najveći broj sinapsi u mozgu uvelike unaprijeđuje kvalitetu života i djeteta sa sindromom Down, ali i cijele njegove obitelji. Mnoga su djeca sa sindromom Down danas integrirana u redovne škole, postižu značajno bolje akademske uspjehe nego prije, dok se mnogi odrasli zapošljavaju, žive samostalno i osnuju vlastite obitelji. No, čak i u ovo moderno i osvješteno doba, uz ovu se populaciju vežu brojni stereotipi i predrasude koji im onemogućuju potpunu integraciju u „naše“ društvo. Uzrok ovakvim informacijama često je loša informiranost i needuciranost javnosti o mogućnostima i sposobnostima osoba sa sindromom Down. Pa, što sve osobe s Down sindromom mogu? Za početak, mogu upariti čarape! Mogu naučiti čitati, pisati i računati, mogu se školovati, zapošljavati, osnovati vlastite obitelji, imati prijatelje, hobije i ispunjen život. Mogu glasati na izborima. Mogu se baviti sportom, likovnom umjetnošću, glazbom, politikom i humanitarnim radom. Ovi su ljudi sa sindromom Down to dokazali vlastitim primjerom!

angelaAngela Bachillier postala je prva članica gradskog vijeća jednog Španjolskog grada, a tri je godine radila kao administrativna pomoćnica centra za socijalnu skrb i obitelj.

 

 

 

 

 

Megan MMegan McCormick prva je osoba sa sindromom Down koja je diplomirala s pohvalama na tehničkom fakultetu s željom da radi u osnovnoškolskom obrazovanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TimTim Harris vlasnik je restorana Tim's place. Na fakultetu je uz diplomu stekao certifikate o upravljanju restoranom, pripremi hrane i uredskim vještinama. Također je osnivač zaklade Tim's Big Heart Foundation, koja pomaže osobama s invaliditetom da pokrenu vlastiti posao.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pabloPablo Pineda stekao je titulu prvostupnika psihologije. Prva je osoba s Down sindromom u Europi koja je završila fakultet a bavi se pisanjem, govorništvom i glumom, za koju je i dobio nagradu „Concha de Plata“ za glavnu ulogu u filmu „Yo tambien“.

 

 

 

 

 

 

sujetSujeet Desai završio je srednju školu s prosjekom 4.3 i diplomirao na prestižnoj Berkshire Hills Music Academy. Svira glasovir, violinu, saksofon i trubu, za što je osvojio brojna priznanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melissa Joy Reilly osvojila je zlatne paraolimpijske medalje u skijanju, bicikliranju i plivanju, a također radi s predškolskom djecom sa sindromom Down i pomaže im u usvajanju vještina čitanja i računanja.Melisa

 

 

 

Što sve mogu osobe sa sindromom Down? Uz kvalitetnu podršku okoline mogu sve što požele!

Nikolina Horvat
mag.rehab.educ.

Financijeri

Ministarstvo socijalne politike i mladih
Medimurska zupanija
Grad cakovec

Naš kontakt

Sjedište MURID-a
adresa:
J. Kozarca 1, Čakovec
telefon:

091/251-6044

OIB: 50023860456,
MB: 2747766,

DONACIJE
ŽIRO-RAČUN: 2360000-1102278063, ZaBa
IBAN: HR9423600001102278063

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.