MURIDov Blog

murid logo contact“Daj razmisli svojom glavom!” - koliko li smo to puta čuli u životu... Najčešće je to bila rečenica naših roditelja, baka i djedova ili drugih ljudi koji su bili dio našeg odrastanja. Ako smo bili te sreće, možda nam je ovu rečenicu uputio i naš učitelj, profesor, trener, instruktor... Kratka, ali jaka; naredba koja nas je nagnala da se okrenemo sebi i aktivno razmislimo iz svoje perspektive. Ne egocentrično, ne narcisoidno, već iz vlastite kože - individue, ali one koja koegzistira, a ne samo egzistira. Često se povodimo za tuđim primjerom. Društvena smo bića i normalno je, ponekad i poželjno, da prihvatimo tuđi obrazac ponašanja koji se može pretvoriti u obrazac ponašanja cijele grupe.

Ta nepisana pravila nevidljiva i neopipljiva su poveznica nas samih s grupom, a grupa, odnosno pripadnost grupi /nekome /cjelini je ono što nam tisućama godina omogućava (pre)živjeti, rasti i razvijati se. Stvorili smo znanstvene discipline koje proučavaju društveni aspekt živih bića, ali u cijelom tom “društvu” ipak ne smijemo zaboraviti same sebe. Svako živo biće je najprije individua sa svim jedinstvenim karakteristikama. Nešto što je primjenjivo na drugog / drugu, ne mora biti nužno primjenjivo na mene. Ako i jest primjenjivo, ne mora značiti da je to za mene najbolje. Druga, malo složenija i upitna, rečenica koju se može čuti kad se želi potaknuti na razmišljanje iz vlastite perspektive jest: “Ako se svi bace s mosta i ti ćeš?” Razmislimo malo o tome. Zaista, vjerujem li toliko slijepo drugima / grupi i povodim li se toliko njihovim primjerom da zaboravljam na trenutak stati, razmisliti i procijeniti što je dobro, a što loše za mene? Jedna od najvećih briga odraslih je pružanje primjera djeci, no, ovdje govorimo o tzv. lošim primjerima - onima koji nas odrasle prikazuju kao ljude. Ne kao hodajuće primjerke morala i kreposti, već kao ljude s porocima i manama. Može se raditi o prirođenim karakternim osobinama kao što je sklonost pretjeranoj brizi ili pesimizmu, ili ovozemaljskim porocima kao što je pušenje cigareta. Za gradnju karaktera djeteta koje će u odlučujućoj situaciji znati i moći odabrati najbolje za sebe nije nužan život “pod staklenim zvonom”. Stvaranje percepcije “roditelja koji zna sve” ili “savršenog učitelja” gotovo je nerealno u današnjem vremenu. Korisnije je djeci pokazati da se i odrasli bore s vlastitim brigama te ih na vlastitom primjeru podučiti umijeću nošenja s problemima i njihovom rješavanju.
Svi ti poroci, problemi i situacije - oni postoje. Oni su dio života, odrastanja i življenja. Htjeli - ne htjeli, dio su svakodnevice i grade nas. Ako ih prebrodimo, jačaju nas. Naša je ogromna odgovornost - nas, “velikih” - podučiti djecu hoće li na probleme gledati kao na izazove koji ih nečemu uče. Hoće li druge slušati i uvažavati, prihvaćati njihovu različitost, a biti u mogućnosti izdvojiti sebe iz mase bez ugrožavanja drugih.

“Postati čovjek
ljepše je nego postati kralj.”
A. G. Matoš

autor članka: Maja Baksa, mag.prim.educ.

Financijeri

Ministarstvo socijalne politike i mladih
Medimurska zupanija
Grad cakovec

Naš kontakt

Sjedište MURID-a
adresa:
J. Kozarca 1, Čakovec
telefon:

091/251-6044

OIB: 50023860456,
MB: 2747766,

DONACIJE
ŽIRO-RAČUN: 2360000-1102278063, ZaBa
IBAN: HR9423600001102278063

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.