MURIDov Blog

Samopouzdanje je jedan od ključnih elemenata uspješnosti u životu. Često će nam postojanje zdravog oblika samopouzdanja biti odlučujući faktor za neku životnu pobjedu, bila ona profesionalna ili osobna. Naravno, nedostatak samopouzdanja nikako ne znači da će dijete, kad odraste, biti neuspješno ili nesretno. No, kroz razvijanje pozitivnog stava o samima sebi i izgradnje zdravog samopouzdanja, dijete će odrasti u hrabrog čovjeka koji se neće bojati uhvatiti u koštac s, njemu/njoj, najtežim zadacima.

Kroz samopouzdanje se stvara hrabrost, kroz samopouzdanje se gradi kvaliteta vlastitog života.

Samopouzdana djeca rado se uključuju u različite oblike aktivnosti, vole nove izazove i pristupaju im hrabro. Samopouzdana djeca često su vođe neke grupe, no to ne mora biti pravilo. Ako je dijete samopouzdano u sebe i svoj rad, vjerojatno će imati dobre argumente za ono što radi, što automatski povećava uspješnost njegovog/njenog pothvata.

Samopouzdanje se gradi od najranije dobi, kroz igru, kroz svakodnevne aktivnosti i situacije u kojima se dijete nađe. U obiteljskoj atmosferi, vrtiću, školi, kroz različite hobije, u igri s drugom djecom.

Razvijanje pozitivnog samopouzdanja provlači se, dakle, kroz sve aktivnosti pri čemu intenzivno moramo djetetu davati potvrdu za ono što radi. Ako dijete nešto dobro radi, pohvaliti; ako dijete nešto krivo učini, potrebno je samo preusmjeriti, tj. poticati dijete da ponovno pokuša. Nikako ne kritizirati! Često je dovoljan samo mali poticaj da dijete osjeti svoju unutarnju hrabrost i sposobnost, pa su riječi kao što su „Hajde, probaj još jednom, možeš ti to!“ od zaista krucijalne važnosti. Ponekad će biti potrebno više poticanja, pa je važno da ostanemo ustrajni u tome – čak i pomalo dosadni ponavljajući navedene riječi kao mantru. No, na taj način ne razvijamo samo samopouzdanje, već dijete učimo i upornosti koja je jedna od poželjnijih karakternih osobina u uspješnih ljudi.

Ako je dijete niske razine samopouzdanja da odbija aktivnosti i zadatke, tada iste prilagođavamo. Počinjemo s lakšim, manje zahtjevnim zadacima, na njima kreiramo pozitivnu atmosferu – javljaju se pozitivni osjećaji, osjećaji samozadovoljstva i samoispunjenja kad dijete uspješno izvrši zadatak. Kad kreiramo takav pozitivan stav prema zadacima, korak po korak možemo krenuti prema težima.  

Moguće aktivnosti za razvoj samopouzdanja – igre glume, „nastupi pred publikom“.

Na radionicama Glazbopisa potičemo razvoj samopouzdanja i kroz igre smišljanja i pričanja priča, pri čemu dijete priča priču ispred ostalih prijatelja, a za svaku priču biva nagrađen pljeskom i pohvalama; ali i kroz pjevanje „pred publikom“, odnosno pred drugim prijateljima u grupi, a svaki „nastup“ popraćen je također pljeskom i pohvalama.

 

IMG 20160525 154402aIMG_20160406_151843a.jpgIMG_20160525_153803a.jpg

Financijeri

Ministarstvo socijalne politike i mladih
Medimurska zupanija
Grad cakovec

Naš kontakt

Sjedište MURID-a
adresa:
J. Kozarca 1, Čakovec
telefon:

091/251-6044

OIB: 50023860456,
MB: 2747766,

DONACIJE
ŽIRO-RAČUN: 2360000-1102278063, ZaBa
IBAN: HR9423600001102278063

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.