MURIDov Blog

glazbopis muridFina motorika podrazumijeva kontrolirano korištenje skupina mišića ruku. Konkretnije, kada govorimo o finoj motorici, zapravo govorimo o sposobnosti kontroliranog korištenja mišića dlanova u svrhu izvođenja tzv. finih pokreta. Fini pokreti mogu se opisati kao „mekani“ pokreti, pokreti koji nam omogućavaju da izvodimo radnje koje zahtjevaju dobru koordinaciju rada ruku. Ti „mekani“ i kontrolirani pokreti potrebni su nam u svakodnevnim aktivnostima kao što su konzumacija hrane i pića ili šminkanje, vezanje vezica i sl. To su, zapravo, svi oblici ručnog rada – šivanje, pletenje, različito modeliranje, ali i crtanje, pisanje. Ručni rad nerijetko se preporuča i kao aktivnost koja pogoduje psihološkom/mentalnom zdravlju čovjeka – za opuštanje, za izbacivanje stresa, ona je zapravo meditativnog oblika. Stoga ne čudi što je važnost fine motorike višestruka za djecu i odrasle.


Fina motorika može biti i od životne važnosti u nekim profesijama kao što su to različita medicinska zanimanja – kirurg, medicinska sestra/tehničar, laboratorijski djelatnici i dr. Finu motoriku koristimo svugdje. Prirodno se ona razvija kroz svakodnevne aktivnosti i naravno, najviše kroz igru – i kao vođenu aktivnost i kao slobodnu igru. Tu naprimjer, u razvitku najviše mogu pomoći igračke – igranje lego kockicama, pikulama, modeliranje plastelina, gline, kinetički (i obični) pjesak. Dobre aktivnosti za razvitak fine motorike su i različiti oblici sortiranja, npr. gumbića, malih predmeta, igračaka, prebacivanje iz jedne kutije u drugu, ubacivanje u kutije, izvlačenje iz kutija. Ukoliko su adekvatne, kroz igranje video igara, može se utjecati na poboljšanje fine motorike. Korištenjem kontrolera (sa zadacima koje video igra zahtjeva) uvježbava se koordinacija pokreta i kombinacije korištenja različitih mišića, ali i koordinacija um – tijelo (promisliti koji prst za koji gumbić u kojem trenutku). Ne moramo zazirati od video igara, samo pripaziti da su one prilagođene uzrastu, sposobnostima i vremenski ograničene.
Imajmo na umu da gotovo sve svakodnevne aktivnosti imaju za svrhu razvitak fine motorike. Ako dijete razlije tekućinu, dajmo mu da pobriše. Ako dijete ispusti nešto, dajmo mu da samo pokupi – kao npr. zrnca riže. Sa svakim uhvaćenim i podignutim zrncem riže, dijete uvježbava i jača svoju koordinaciju finih pokreta. Pri vezanju vezica dajmo djetetu dovoljno vremena da samo pokuša zavezati, uz našu minimalnu intervenciju. Dajmo djetetu da nam pomogne u svakodnevnim poslovima – npr., stavljanje odjeće na kvačice, slaganje odjeće, čišćenje cipela. Te aktivnosti možemo raditi zajedno s djetetom i na taj način razviti prisniji odnos. S dolaskom toplijeg vremena, aktivnosti vanjskog tipa pružaju neograničene mogućnosti! Neke od njih su branje cvijeća, pomoć u vrtu, bojanje ograde i dr.


Podrška razvoju motorike su i radionice „Glazbopis“ gdje kroz različite aktivnosti djeca razvijaju i unaprijeđuju svoje sposobnosti kontroliranja, tj. koordinacije mišićnih skupina, a također razvijaju kulturu (aktivnog) slušanja, socijalizacije, osvještavanja samog sebe i svog tijela kao i razvitka samopouzdanja. Aktivnosti su koncipirane koristeći svakodnevne, djetetu poznate situacije, kao i prigodne – što je rezultiralo izradom šarenih uskrsnih jaja na posljednoj radionici.
glazbopis

Financijeri

Ministarstvo socijalne politike i mladih
Medimurska zupanija
Grad cakovec

Naš kontakt

Sjedište MURID-a
adresa:
J. Kozarca 1, Čakovec
telefon:

091/251-6044

OIB: 50023860456,
MB: 2747766,

DONACIJE
ŽIRO-RAČUN: 2360000-1102278063, ZaBa
IBAN: HR9423600001102278063

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.