MURIDov Blog

water fight 442257 1920 Gruba motorika podrazumijeva kontrolirano, odnosno koordinirano korištenje svih mišićnih skupina u  svrhu obavljanja neke fizičke aktivnosti ili zadatka. Mišićne skupine koje najviše „rade“ kad govorimo o  gruboj motorici su uglavnom mišići ruku i nogu, no svakako se moraju aktivirati i druge mišićne skupine tijela,  kao što su mišići leđa i trbuha, kako bi djetetovi pokreti postali sami sebi svrhom, odnosno svrhoviti u  nekoj aktivnosti. Aktivnosti u kojima je potrebno razviti, i kroz koje se razvija gruba motorika su sve one radnje  koje su  djetetu prirodne od najranije dobi. Kod beba to uključuje podizanje rukama, podizanje zdjelice, zatim puzanje,  hodanje, hvatanje rukama, a nastavlja se radnjama kao što su trčanje, penjanje ili plesanje...

 Gruba motorika podrazumijeva kontrolirano, odnosno koordinirano korištenje svih mišićnih skupina u svrhu obavljanja neke fizičke aktivnosti ili zadatka. Mišićne skupine koje najviše „rade“ kad govorimo o gruboj motorici su uglavnom mišići ruku i nogu, no svakako se moraju aktivirati i druge mišićne skupine tijela, kao što su mišići leđa i trbuha, kako bi djetetovi pokreti postali sami sebi svrhom, odnosno svrhoviti u nekoj aktivnosti. Aktivnosti u kojima je potrebno razviti, i kroz koje se razvija gruba motorika su sve one radnje koje su djetetu prirodne od najranije dobi. Kod beba to uključuje podizanje rukama, podizanje zdjelice, zatim puzanje, hodanje, hvatanje rukama, a nastavlja se radnjama kao što su trčanje, penjanje ili plesanje.

Navedene fizičke aktivnosti čovjek kontinuirano koristi tijekom cijelog života te je stoga razvoj grube motorike od iznimne važnosti optimalnog fizičkog funkcioniranja svakog čovjeka. Aktivnosti grube motorike važne su i za razvitak prostorne percepcije s obzirom da aktivnosti uključuju pokrete cijelog tijela u prostoru.

Razvoj grube motorike kod djece urednog razvoja uglavnom se odvija neplanirano (s obzirom da su te aktivnosti dio svakodnevnog života djeteta), ali u skladu s očekivanjima. Međutim, kako se, zbog suvremenog načina života, produljuje vrijeme koje dijete provodi relativno pasivno – gledajući TV, igrajući video ili PC igrice, smanjuje se vrijeme provedeno „vani“, u prirodi – u igri s ostalom djecom, šetnji i drugim „vanjskim“ aktivnostima (penjanje, vožnja bicikla i sl.), što bitno utječe na kvalitetu motoričkog razvoja djeteta kad govorimo o razvoju grube motorike.

Kod djece  s razvojnim teškoćama, zbog različitih razvojnih rizika, što bioloških što socioloških, često je  potrebna dodatna podrška pri razvoju grube motorike. Tu podrazumijevamo uključivanje djece u dodatne i prilagođene oblike aktivnosti kojima aktiviramo i uvježbavamo koordinaciju i kontrolu pokreta.

Neke od aktivnosti za razvoj grube motorike su sljedeće: igre loptom - bacanje i hvatanje lopte, trčanje od lopte, trčanje prema lopti/za loptom, gađanje mete, guranje lopte medicinke rukama; igre s obručem – vrtnja obruča oko struka, vrtnja rukom; hvatanje balona; hodanje sa zadacima – npr. hodanje po liniji; igra „školice“; preskakivanje gume (tzv. gumi-gumi); ljuljanje; pokreti u vodi, plivanje; različite igre imitacija, pantomime i sl.

Najljepši dio podrške razvoju grube motorike je činjenica da su sve aktivnosti koje mu pogoduju, zapravo – IGRE.

Igrajte se s djecom, igrajte se kao djeca!

                                                                                              Maja Baksa, mag.prim.educ.

Financijeri

Ministarstvo socijalne politike i mladih
Medimurska zupanija
Grad cakovec

Naš kontakt

Sjedište MURID-a
adresa:
J. Kozarca 1, Čakovec
telefon:

091/251-6044

OIB: 50023860456,
MB: 2747766,

DONACIJE
ŽIRO-RAČUN: 2360000-1102278063, ZaBa
IBAN: HR9423600001102278063

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.